Nuottaus
(avovesi)

Kerimäen Kalatalo_Jorma Turtiainen_syksy2020_nuotta-11.jpg

Kalojen etsiminen

Nuottauksen alussa etsitään kalaparvia pyyntivesiltä kaikuluotaimien avulla. Kokeneilla kalastajilla on vakiintuneita apajia, mutta jokaisella pyyntireisulla on erikseen tutkittava mistä parhaiten saisi sopivan kokoista kalaa. Potentiaalisia parvia voidaan merkitä luotaimiin muistiin, mikäli haravoidaan esimerkiksi laaja aluetta läpi. Toisinaan sopiva muikkuparvi voi löytyä nopeastikin. Tuolloin jäädään odottelemaan, että kalat nousevat pimeän myötä pintaan. Toisinaan kalapaikkoja puntaroidaan viime hetkiin saakka ja kalastaja lopulta tekee ratkaisun miltä paikalta nuottaa vedetään. Sopivan kalapaikan ja vetosuunnan valintaan vaikuttaa myös pohjan muodot. Esimerkiksi isot kivet voivat rikkoa nuotan, joten ne voivat estää hyvällä kalapaikalla nuottaamisen.

Kerimäen Kalatalo_Jorma Turtiainen_syksy2020_nuotta-17.jpg

Nuotan laskeminen

Ennen nuotan laskemista nuottaveneet ovat toisissaan kiinni. Kun apaja on valittu, ajetaan veneet sopivan matkan päähän muikkuparvesta. Nuotta levitetään veteen niin, että toisistaan irroitetut veneet lähtevät ajamaan päinvastaiseen suuntaan toisistaan. Kun 300 metrin pituinen nuotta saatu levitettyä koko pituuteensa, käännetään veneitä loivasti samaa ajosuuntaa - muikkuparvea - kohti.

Kerimäen Kalatalo_Jorma Turtiainen_syksy2020_nuotta-42.jpg

Nuotan vetäminen

Nuottaa vedetään yleensä noin puolen tunnin ajan. Nuottaveneet kulkevat vedon ajan rinta rinnan noin 250 metrin etäisyydellä toisistaan. Vedon lopussa veneet palaavat yhteen ja kiinnitetään jälleen toisiinsa. Yleensä käytetään maksimissaan 18 metrin korkuista nuottaa.

Kerimäen Kalatalo_Pekkinen_kesä2020_nuotta-18.jpg

Nuotan nostaminen

Ennen nostoa veneen eteen lasketaan erillinen verkko. Sillä estetään kalojen uimista pois nuotasta. Nuotta nousee tänä päivänä veneeseen kalastajien ja koneiden yhteistyönä. Nuotan veneeseen nostaminen vie yleensä aikaa noin tunnin verran. Nuottaa vedettäessä saaliin saaminen varmistuu vasta loppumetreillä - kaloilla on pitkän aikaa mahdollisuus uida nuotasta pois. Kuten kalastajat itse kuvailevat: “Nuottaus perustuu vapaaehtoisuuteen”.

Kerimäen Kalatalo_Pekkinen_kesä2020_nuotta-30.jpg

Saalis veneeseen

Muikkusaalis nostetaan veneeseen joko kalastajien toimesta, tai nostolaitteiden avustuksella. Kalat nostetaan vedestä suoraan jäillä ja vedellä täytettyihin kalapaljuihin. Näin taataan katkeamaton kylmäketju. Satamassa kalapaljut nostetaan peräkärryyn tai kuorma-autoon ja muikut toimitetaan jatkojalostettavaksi Kerimäen Kalatalolle.

Talvinuottaus

Kalatalo_Niko Ovaska_talvi_2021_nuotta_web-8380.jpg

Pyyntivesille saapuminen

Talvikaudella nuottaus käynnistyy samoin perusperiaattein kuin avoveden aikaan: ensin saavutaan pyyntivesille ja viedään kalusto järvelle. Kalustoa voidaan säilyttää järvelläkin tarpeen niin vaatiessa. Esimerkiksi nuotat eivät jäädy, kun ne upotetaan veteen. Puruvedellä pyydettäessä hyödynnetään yleensä Hälvänsaaressa sijaitsevaa Kalasatamaa, jonka huoltorakennuksissa kalustoa voi säilyttää. Kalaparvi etsitään talvikaudellakin kaikuluotainten avulla. Monilla kalastajilla on vakioapajia tiedossa, mutta luotaamalla tarkennetaan mistä kohtaa vetämään ryhdytään.

Talvi_Pekkiset_Makkonen_web-6.jpg

Avannon tekeminen

Jotta nuotta saadaan veteen, on luonnollisesti päästävä jään läpi. Yleensä avannot tehdään niin, että jäätä sahataan moottorisahalla. Irralliset jäälaatat siirretään jään alle odottamaan. Kun nuotta on laskettu veteen, nämä laatat siirretään takaisin paikoilleen. Näin avanto jäätyy nopeammin uudelleen umpeen. Mikäli avantoa ei suljeta, se merkitään huomiokepein. Jäällä liikkujien turvallisuus otetaan siis huomioon.

Talvi_Pekkiset_Makkonen_web-60.jpg

Nuotan laskeminen

Talvinuotan lasku tapahtuu uittokoneiden avulla, kahdella eri tekniikalla. Perinteisempään tapaan toimittaessa naruja ja niiden perässä tulevaa nuottaa vedetään eri suuntiin kahden jäälle alle laskettavan uittokoneen avulla. Uittokone toimii radio-ohjauksella. Sen etenemistä seurataan koneessa olevan valon ja siitä lähtevän äänen avulla. Ensin nuotta levitetään auki, sitten uittokoneilla ryhdytään ohjaamaan kulkua saman suuntaan. Tietyin väliajoin kairataan jäähän reikä ja nuottaa vedetään konevoimin. Lopuksi koneet ajetaan nostoavanolle. Ennenvanhaan koko prosessi tehtiin miesvoimin. Uitto tapahtui niin, että jään alle laskettiin keppejä, joiden etenemistä kuulosteltiin jään päältä.

Kalatalo_Niko Ovaska_talvi_2021_nuotta_web-4231.jpg

Nuotan laskeminen

Toinen talvinuottaustapa alkaa niin, että yhdellä uittokoneella uitetaan nostoavannolta naru laskuavannolle. Vetokone jätetään nostoavannon luo. Nuotta ja nuotan levittimet viedään laskuavannolle. Kun nuottaa aletaan laskemaan järveen, nuotanvetokone vetää jään alle lasketut levittimet erilleen toisistaan. Samalla nuotta painuu veteen ja avautuu täyteen leveyteensä. Veto kestää yleensä tunnista kahteen tuntiin - joskus kolmeenkin tuntiin.

Talvi_Pekkiset_Makkonen_web-86.jpg

Nuotan nostaminen

Vedon lopussa levittimet tulevat nostoavannolle ja ne otetaan avannosta pois. Nosto jatkuu koneavusteisesti. Lopulta kalastajat vetävät nuotan takaisin ahkioon.

Talvi_Pekkiset_Makkonen_web-99.jpg

Saalis talteen

Muikkusaalis nostetaan vedestä suoraan jäillä ja vedellä täytettyihin kalapaljuihin. Näin taataan katkeamaton kylmäketju. Satamassa kalapaljut nostetaan peräkärryyn tai kuorma-autoon ja muikut toimitetaan jatkojalostettavaksi Kerimäen Kalatalolle.

Troolaus

Kerimäen Kalatalo_Niko Ovaska_syksy2020_trooli-9.jpg

Pyyntivesille saapuminen

Troolaus käynnistyy kuten nuottaus: ensin saavutaan pyyntivesille. Troolatessa ei kuitenkaan ole tarvetta samalla etsiä samalla ennakkoon sopivaa apajaa, sillä troolia vedetään pitkän aikaa pyyntialueen halki ja ikään kuin kerätään kaloja trooliin. Saimaan alueella troolausta ei ole sallittu kaikilla vesistöillä.

Kerimäen Kalatalo_Niko Ovaska_syksy2020_trooli-15.jpg

Troolin laskeminen

Trooli lasketaan kokonaisuudessaan veteen niin, että veneet ovat vielä kiinni toisissaan.

Kerimäen Kalatalo_Niko Ovaska_syksy2020_trooli-21.jpg

Troolaaminen

Kun troolin veto alkaa, niin veneet irroitetaan toisistaan ja lähdetään ajamaan eteenpäin samalla ajolinjalla. Veto voi kestää useitakin tunteja putkeen. Kaikuluotaimia ja karttoja käytetään ajon aikana apuna kaloja etsittäessä ja pohjan muotoja tarkkailtaessa.

Kerimäen Kalatalo_Niko Ovaska_syksy2020_trooli-40.jpg

Troolin nosto aloitetaan

Troolia nostettaessa veneet kiinnitetään takaisin yhteen. Trooli kelautuu takaisin veneeseen pääosin konevoimin.

Kerimäen Kalatalo_Niko Ovaska_syksy2020_trooli-57.jpg

Saalis nostetaan veneeseen

Muikkusaalis nostetaan veneeseen yleensä nostolaitteiden avustuksella. Kalat nostetaan vedestä suoraan jäillä ja vedellä täytettyihin kalapaljuihin. Näin taataan katkeamaton kylmäketju. Satamassa kalapaljut nostetaan peräkärryyn tai kuorma-autoon ja muikut toimitetaan jatkojalostettavaksi Kerimäen Kalatalolle.