Puruveden muikku ja sen kalastus

PURUVEDEN MUIKULLA ON VIHDOIN OMA LOGO!

Joulukuussa 2013 EU:n alkuperänimisuojan saanut Puruveden muikku on ollut tunnettu herkku jo vuosisatojen ajan, mutta muikulta on puuttunut oma tunnus näihin päiviin saakka.Tilannetta lähdettiin korjaamaan kevättalvella 2014 kun kalankäsittelytoimintaansa aloittanut Kerimäen kalatalo Oy käynnisti yleisökilpailun logon suunnittelemiseksi.

Voittajaksi selviytyi Tarmo Majasaaren ehdotus, jossa on hänen mukaansa kuvattu muikku sekä Saimaan rikkonaisen saariston muodostama silhuetti metsineen sekä jylhine kalliorantoineen. Ääriviivat kertovat vahvasta, jo satoja vuosia jatkuneesta kalastusperinteestä sekä Puruveden muikun tunnetusta asemasta seudun vaurauden lähteenä aina Ruotsin vallan ajoilta lähtien. Logon väritys vihreän vivahtavasta tumman harmaasta, sinertävän hopeaan, kuvaa kalan värityksen ja arvokkuuden ohella Puruveden poikkeuksellisen kirkasta ja puhdasta järvivettä.

Puruveden muikun logon käyttöoikeudet myöntää Kerimäen Kalatalo Oy. Logon käytöstä ei peritä maksua, mutta logon käytölle on olemassa pelisäännöt, joita tulee noudattaa. Lisätietoja asiaan liittyen Janne Turunen, Kerimäen Kalatalo.

Puruvesi on vuosisatojen ajan tarjonnut ympäristönsä asukkaille herkullista ravintoa ja katoaikoina toiminut pelastavana ruoka-aittana. 1500-luvulla Puruvedellä käytiin kalassa Karjalasta aina Kirvun ja Antrean seuduilta saakka. Näin Puruvedestä muodostui kahden kulttuurin konkreettinen kohtauspaikka ja lopulta kalastuskulttuurin keskus.

Puruveden muikun maine ja laatu perustuvat puhtaaseen elinympäristöön. Kirkas vesi tuottaa korkealaatuista ravintoa kaloille ja varmistaa kaksinkertaisen D-vitamiinipitoisuuden ja puolet pehmeämmän ruodon verrattuna muista vesistöistä pyydettyihin muikkuihin. Tämä mahdollistaa esimerkiksi päättömänä paistetun tai savustetun muikun syömisen kokonaisena, ruotoineen kaikkineen. Puruveden muikun tunnistaa myös sen poikkeuksellisen vaaleasta väristä. Kirkkaassa vedessä kasvanut kala on selkäosaltaan enemmän vihertävän sävyinen kuin musta.

Puruveden muikulle myönnettiin joulukuussa 2013 EU:n nimisuoja. SMM eli suojattu maantieteellinen merkintä tarkoittaa, että vähintään yhden seuraavista vaiheista: tuotanto, jalostus, käsittely, pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella, josta johtuvat tuotteen laatu, maine tai muut ominaisuudet.

Puruveden muikkusaaliista saadaan noin 80 % kesä- ja talvinuottauksella. Säännöllisesti Puruvedellä vetäviä talvi- ja kesänuottakuntia on 10-15. Saaliit vaihtelevat hyvien ja huonojen vuosiluokkien tahdissa. Puruveden ammattimainen kalastus keskittyy suureksi osaksi valtion yleisvesialueelle, jonka  ammattikalastussaaliit ovat vaihdelleet 2000-luvulla 46 tonnista 510 tonniin.

Vaikka kylmäketju alkaa talvella jo järvestä, toimitetaan kalat ympäri vuoden jatkokäsittelyyn jäävesiseoksessa. Tällä varmistetaan muikun rakenteen ja laadun säilyminen hyvänä. Kalan hellä käsittely pyynnin ja kuljetuksen aikana parantaa kalan säilyvyyttä ja käsiteltävyyttä perkauksen yhteydessä. Kalan matkaa järvestä kuluttajan lautaselle voidaan seurata myös RFID- tekniikan avulla, jolloin toimitusketjun tiedot tallentuvat automaattisesti ja kalan ostaja voi tarkastaa kalan tuoreuden vaikka matkapuhelimellaan kaupan kalatiskiltä.

Puruveden muikku on lisätty Euroopan komission asetuksella niiden tuotteiden joukkoon, joilla on suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Tähän mennessä EU:n nimisuojauksen on saanut jo yli 1 200 tuotetta. Suomalaisista kymmenestä rekisteröidystä tuotteesta Puruveden muikku ja Kainuun rönttönen ovat ainoat suojatun maantieteellisen merkinnän saaneet. Kaikki yhteisössä suojatut nimitykset löytyvät komission internet-sivuilta.